Van Houten – czekolada, naturalne kakao najwyższej jakości

Na aukcjach internetowych na allegro, olx spotkać można licytacje puszek po kakao Van Houten. Produkty tej marki sprzedawane były w czasach PRL za dolary. Były towarem deficytowym i luksusowym, najwyższej jakości. Obecnie są dla niektórych cennym okazem kolekcjonerskim.

Marka Van Houten – ponad 200 lat historii

Firma „Van Houten” założona została w 1815 r. w miejscowości Leiden w Holandi przez  Coenraad Johannesa Van Houtena.  Był to rodzinny biznes zapoczątkowany jeszcze przez jego ojca Casparusa van Houten. Początkowo produkcja czekolady była bardzo czasochłonna i kosztowna dlatego był to produkt drogi i luksusowy, na który mogli pozwolić sobie tylko zamożni obywateli Holandii. Sytuacja zmieniła się w 1828, kiedy to chemik Coenraad Van Houten wynalazł metodę prasowania kakao – została ona opatentowana przez holenderskiego króla Williama I. Dzięki wykorzystaniu prasy udało się uzyskać czyste masło kakaowe. Z niego wytwarzano bloki, które mielono i uzyskiwano kakao w proszku. Wyroby z kakao od tego momentu stały się dostępne nie tylko dla wybranych, choć nadal były towarem luksusowym. Dzięki swoim wynalazkom firma była pierwszym na świecie producentem czekolady do picia na gorąco. Przed rokiem 1850 Coenraad van Houten wybudował nową fabrykę w Weesp. Prasy van Houten napędzane były silnikiem parowym i były w stanie wyprodukować ogromną ilość czekolady, która zaczęła być eksportowana do USA, Niemiec i Francji. Do 1870 roku marka była rozpoznawalna na całym świecie, a w latach 1914 ok. 90% przychodów pochodziła spoza Holandii. W latach 1918-1960 powstały nowe fabryki w Niemczech, Francji, UK i Singapurze.

W 1971 roku firma została przejęta przez Leonard Monheim, Aachen Germany, a od 1998 roku jest częścią firmy Barry Callebaut Group.

Produkty Van Houten

Produkty Van Houten skierowane są do 3 grup odbiorców:

  • dla Vending &  OCS
  • dla hoteli, restauracji, cateringu
  • dla sklepów detalicznych

Aby zaspokoić wymagających miłośników czekolady, Van Houten oferuje szeroki asortyment od gęstej czekolady dla gastronomii o zwiększonej zawartości kakao, po czekolady do vendingu, czekolady instant do ekspresu ciśnieniowego, gotową czekoladę w płynie oraz naturalne klasyczne kakao. Możemy liczyć na eksplozję smaków: łagodna czekolada posiadająca delikatny orzechowy aromat, gratka dla fanów kakao, poszukujących łagodnego i mlecznego wrażenia, czekolada o waniliowym aromacie cz też gęsta czekolada o mocnym czekoladowym smaku.

Dlaczego warto sięgnąć po produkty Van Houten?

Napoje czekoladowe Van Houten są produkowane przez Barry Callebaut, wiodącego na świecie producenta wysokiej jakości wyrobów kakaowych i czekoladowych. Produkty tej marki są naturalne i zawierają tylko czyste 100% kakao. Nie ma w nich „śladowych składników” jak cukier, soja, mleko, gluten czy nawet soli, które można spotkać w produktach sprzedawanych w supermarketach, a co najgorsze także w tych dedykowanych dla najmłodszych dzieci.

Produkty Barry Callebaut spełniają wymagające standardy i testy pod kątem smaku, składu, właściwości. Produkty są zgodne z najbardziej postępującymi normami i przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności.

Pij kakao – będziesz piękny, zdrowy

Na koniec warto wspomnieć, że kakao jest źródłem cennych witamin, mikroelementów i zdrowych tłuszczów. Jest skarbnicą przeciwutleniaczy, a ich zdrowotny wpływ na organizm udowodniony jest naukowo. Wpływa pozytywnie na samopoczucie, dzięki stymulowaniu tak zwanego hormonu szczęścia. Jest także mocnym afrodyzjakiem, swoją miłosną moc zawdzięcza prawdopodobnie teobrominie, która działa podobnie jak kofeina. Zwiększa wydzielanie neuroprzekaźników – serotoniny, adrenaliny i noradrenaliny – a tym samym usuwa zmęczenie i poprawia nastrój.

Jakie składniki odżywcze zawiera kakao?

Źródło: x-news/TVN Style

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *