Kuchnia Świata

Degustacja świeżo palonej kawy – co ma wpływ na jej smak?

• Zakładki: 191


Aromatyczna, doskonała w smaku, pobudzająca. Właśnie za te cechy kochamy kawę. Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez tego pysznego napoju. Choć znana jest w Europie od XVI wieku, to wciąż nie do końca wiemy, co decyduje o jej smaku. Często traktujemy kawę, jako napój, która ma tylko nas pobudzić zbawienną mocą kofeiny. Tymczasem kawa kawie nierówna. Warto zatrzymać się nad filiżanką tego wspaniałego napoju na dłużej i zwrócić uwagę na poszczególne elementy, składające się na ogół cech. W zależności od gatunku kawy, sposobu parzenia, a także metody palenia ziaren smak kawy może znacznie się różnić. Dowiedz się, na co zwrócić uwagę podczas degustacji kawy i zostań świadomym kawoszem! 

Degustujemy kawę – jak się przygotować?

Czytając kolejną recenzję świeżo palonej kawy lub opis na opakowaniu zachodzisz w głowę, jakim cudem można w smaku kawy wychwycić nutę marcepanową, świeżych owoców, lub czekolady? Degustacja kawy przypomina degustację wina lub czekolady. Przede wszystkim należy przygotować sobie kilka rodzajów kawy, a także odpowiednią ilość czasu. Podczas degustacji kawy nie należy się nigdzie spieszyć. Niech to będzie moment relaksu, włącz muzykę, którą lubisz, zanurz się w fotelu. Bądź sam na sam z kawą. Staraj się unikać dodatkowych smaków pod postacią przekąsek lub ciasta. Warto także przygotować szklankę wody, aby przepłukać kubki smakowe. 

Co ma wpływ na smak kawy? 

Kluczowy wpływ na zróżnicowanie smaków kawy ma przede wszystkim jej gatunek. Jednak trzeba zaznaczyć, że nie jest to jedyny czynnik. Innym bardzo istotnym elementem wpływającym na smak jest terrior – czyli zbiór cech charakteryzujących miejsce uprawy, z której pochodzi dana kawa. Na jakość i smak ziaren ma wpływ nawet wilgotność powietrza! 

Duży wpływ na smak kawy ma także jej obróbka i palenie. W zależności od wybranej metody można uzyskać słodsze lub bardziej wytrawne nuty smakowe. Mocno palona kawa może zaskoczyć nas przyjemnie orzechowymi nutami, a w lekko palonej będą przeważać nuty naturalne. 

Ważna jest także metoda parzenia kawy – w zależności którą wybierzesz, taką uzyskasz moc, a także smak. Taką eksperymentalną degustację kawy możesz wykonać w domu. Zaopatrz się w dobrej jakości kawę, a następnie zaparz na kilka różnych sposobów, np. po turecku, w ekspresie przelewowym i kawiarce. Efekty Cię zaskoczą! 

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Cafe Ina.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
135 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *